Моба у Соко Граду, свечано отворена 19. јула, лето Господње 2012. ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Administrator   
субота, 21 јул 2012 09:43

 

Дванаесто јато драгих ласта, како децу нашу из свих крајева, ословљава Његово Преосвештенско Епископ шабачки Господин Лаврентије, кренуло је испред здања Патријаршијског двора у Београду, 19. јула.

Међу путницима стари и нови учесници Мобе. Неки су већ седму годину на Моби, а неки из Македоније, Скопља и Куманова, први пут. Посебно, Моба сваке године, у Соко Граду, окупља децу са Косова и Метохије.

За организован долазак наше деце са Косова и Метохије и ове године је заслужна проф. др Добрила Мандић.

Уз песму, разговор, прва упознавања, кренуло се из Београда на пут према манастиру Светог Владике Николаја Велимировића. Након упознавања са манастирским здањем и распоредом како ће заједнички живети наредне три недеље, овогодишњи учесници Мобе су учествовали на вечерњем богослужењу.

После заједничке вечере, у манастирској порти је  свечано отворена МОБА 2012.

 

Топле речи добродошлице уз захвалност свима који помажу да се настави духовна традиција Мобе, упутио је Преосвећени Владика Лаврентије. Са радошћу је говорио о поновном заједничком животу наших младих, овде у Соко Граду, где се чува вера наших отаца.

Посебан живот за време трајања Мобе, укрепљује и снажи веру наших младих. Неки се Моби враћају више пута, неки је препоручују другима, а неки о Моби,  када и не долазе, и даље брину.

Тако брине и један од некадашњих учесника Мобе из места Црнча, Дарко Недељковић који сада живи у Немачкој. Помагао је и помаже Мобу на сваки начин те му је ове вечери приликом свечаног отварања овогодишње Мобе, уручена грамата, са молитвом да га Господ награди Његовим небеским даровима.

Председник општине Љубовија  Мирослав Мићић је свој први радни дан на послу почео на Моби.  У име Општине пожелео је успешан рад свима обећавајући да ће као и сви подржавати ово духовно сабрање које нам је свима неопходно. Враћањем вери нашој, нашим коренима, учинићемо и себе бољима, на корист и породици и заједници.

„Заједнички се може све постићи“, подсетио је присутне председник општине  Љубовија Мирослав Мићић.

Поред њега присуствовали су и начелница општине, разни добротвори, начелник полиције у општини Љубовија, господин Цветојевић, представници превозника Ластра која сваке године бесплатно превози учеснике од Београда до манастира, али и на екскурзије.

Концерт за учеснике Мобе 2012.припремили су чланови КУД-а „Азбуковица“ из Љубовије који броји 150 чланова, а вредно раде од 1985.

„ Сваки је концерт на свој начин догађај, али је посебан концерт  у манастиру владике Николаја Велимировића“, чули смо од секретара КУД-а „Азбуковица“ Весне Полић.

Међу играма из Азбуковице, западне Србије, Шумадије (16 кореографија које је осмислио кореограф  Владимир Јаковљевић из Љубовије) место су нашле и изворне песме, у извођењу певачке групе „Соколица“

Вече је завршено заједничким колом.

 

Фотографије из манастира можете погледати у нашој Галерији.

Последње ажурирано субота, 21 јул 2012 09:57