Сестра Крстана, помаже отаџбину! ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Сестра Крстана,  помаже отаџбину!
 
Монахиња Ана(Крстана Тасић),члан је сестринства манастира Светог Владике Николаја српског у Соколу. Више од 21 годину ради као иконописац и кустос у Међународном музеју у Гифхорну, Немачка.
Заједно са епископом Лаврентијем, највише је финансијски учествовала у куповини имовине и плаца у Соколу, изградњи храма и манастирских конака, као и у снабдевању истих намештајем, а у храму је урадила све иконе за иконостас.
Финансијски су она и епископ подједнако, готово сами,подигли манастир Соко, уложивши сву своју животну уштеђевину, а и данас помаже његово довршење и мисију.
Кроз поменути музеј прође годишње око сто педесет хиљада посетилаца,те ова наша патриоткиња има прилику да сретне и упозна знатан број пријатеља српског народа. Власник музеја-породица Вробел, прихватила ју је као свога члана, те и кумује њиховим унучићима. Они имају изузетно разумевање за њену мисију: својим ауторитетом помажу јој при скупљању помоћи и припреми за транспорт у Србију.
Од 1991.године, како су почеле невоље у Отаџбини,она несебично и активно сабира хуманитарну помоћ за невољне и за српске болнице. Бројни шлепери њене помоћи подељени су установама и сиротињи широм Србије.
Ових дана Клиника у Гифхорну преселила се у нову зграду. Сав дотадашњи ивентар је распродала. Крстана је откупила 96 скоро нових савремених кревета са мадрацима и натказнама, као и једну стоматолошку ординацију, са жељом  да помогне болнице у шабачкој епархији. Позната немачка транспортна  фирма „ШНЕЛЕКЕ“,која нам је и до сада много пута бесплатно превозила помоћ, дала је овог пута три велика камиона са приколицама, те су ову помоћ превезли. Све је то истоварила и спаковала српска омладина, већином из дијаспоре, која се затекла, а која се, већ тринаест година,јула, под именом „ МОБА“ окупља ради што бољег упознавања вере,језика и завичаја својих родитеља.
Помоћ је привремено смештена у просторијама манастира Сокола, одакле ће бити подељена.